6 + 1 Λόγοι για να Μάθετε μία Ακόμη Ξένη Γλώσσα


1. Κάνετε την ζωή σας πιο διασκεδαστική! Ίσως το πιο προφανές πλεονέκτημα του να γνωρίζετε μια ξένη γλώσσα είναι οι πόρτες που ανοίγουν διάπλατα για διάφορους τομείς της ζωής σας, σε όλον τον κόσμο. Αν μαθαίνετε σε περιβάλλον τάξης αυτομάτως έχετε κάνει νέους φίλους με τους οποίους μπορείτε να μοιραστείτε τις κοινές εμπειρίες, τα άγχη, τις δυσκολίες αλλά και την ίδια την γνώση της νέας γλώσσας! Έρχεστε σε επαφή με νέες κουλτούρες, μαθαίνετε νέους τρόπους ζωής και κατανοείτε καλύτερα τον δικό σας πολιτισμό, επανεξετάζοντας τα πράγματα μέσα από ένα νέο πρίσμα. Έχετε περισσότερες ευκαιρίες να

συναναστραφείτε, να συνομιλήσετε και να επικοινωνήσετε με ανθρώπους άλλων χωρών και γιατί όχι, να κάνετε φιλίες με διαπολιτισμική διάρκεια… Υπάρχει πιο εύκολος τρόπος για να κάνεις 437 εκατομμύρια φίλους από το να μάθεις Ισπανικά?

 

2. Οι εργοδότες το θέλουν (και θα θέλουν κι εσάς)! Ένα βιογραφικό που αναφέρει καλή γνώση μιας ξένης γλώσσας, στην σημερινή πολυπολιτισμική κοινωνία, αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες πρόσληψης. Οι άνθρωποι που γνωρίζουν πολλές ξένες γλώσσες μπορούν να επικοινωνήσουν και να αλληλεπιδράσουν με έναν σημαντικά μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων. Οι εργοδότες αντιλαμβάνονται την γνώση ξένων γλωσσών ως ένα πολύτιμο εργαλείο το οποίο θα επιτρέψει στις επιχειρήσεις τους να συνδεθούν με νέες αγορές και κοινότητες. Επιπλέον, η ικανότητα χρήσης μιας ξένης γλώσσας παρουσιάζει στον εργοδότη την εικόνα ενός ανθρώπου ανοιχτού, κινητοποιημένου, εργατικού, με διάθεση για αυτοβελτίωση και επικοινωνία. Εσείς στην θέση τους ποιον υποψήφιο θα επιλέγατε? 

 

3. Σας βοηθάει να ταξιδέψετε σε περισσότερα μέρη! Το να μπορείς να μιλήσεις την παγκόσμια γλώσσα (Αγγλικά) σου επιτρέπει να ταξιδέψεις παντού στον κόσμο. Το να γνωρίζεις την τοπική γλώσσα σου επιτρέπει να ταξιδέψεις σαν πραγματικός “ταξιδευτής”. Να γνωρίσεις τους απλούς καθημερινούς ανθρώπους και να συνομιλήσεις μαζί τους, να μετακινηθείς , να φας και να κοιμηθείς πιο οικονομικά αλλά και πιο αυθεντικά, καθώς σου δίνει την δυνατότητα να ενσωματωθείς κατά την διάρκεια του ταξιδιού σου στην τοπική κοινωνία. Μπορείς να επισκεφθείς μέρη που δεν ανήκουν στους βασικούς τουριστικούς προορισμούς και να κάνεις έτσι το ταξίδι σου ξεχωριστό, διασκεδαστικό και αξέχαστο για την υπόλοιπη ζωή σου!

 

4. Γίνεστε πιο έξυπνοι! Η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας βελτιώνει τις μνημονικές μας ικανότητες και αυξάνει την δυνατότητα διατήρησης της προσοχής για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Η διαδικασία της απόκτησης μιας δεύτερης γλώσσας εξασκεί τον εγκέφαλο, προκαλεί τον μαθητή να μείνει συγκεντρωμένος και ενισχύει τις ικανότητες επίλυσης προβλημάτων. Έρευνες δείχνουν ότι οι μαθητές που γνωρίζουν άπταιστα δύο γλώσσες αποδίδουν καλύτερα σε σχέση με τους μονόγλωσσους μαθητές όσον αφορά στο λεξιλόγιο, την ανάγνωση αλλά και τα μαθηματικά. Επιπλέον, φαίνεται ότι είναι πιο ικανοί στην λήψη αποφάσεων καθώς και στην αντίληψη και ερμηνεία του περιβάλλοντός τους. Η εκμάθηση μιας δεύτερης γλώσσας βελτιώνει επίσης και την μητρική γλώσσα, καθώς οι μαθητές διδάσκονται την γραμματική, την δομή και την σύνταξη πίσω από κάθε γλώσσα – όχι μόνο από την νέα  γλώσσα. 

 

5. Θα μείνετε πιο έξυπνοι για περισσότερο καιρό!  Πρόσφατες έρευνες έχουν καταδείξει πώς η γνώση μίας δεύτερης ξένης γλώσσας μπορεί να αποτρέψει τα συμπτώματα νόσων γνωστικής παρακμής, όπως το Alzheimer και η άννοια.  Ανεξάρτητα από το μορφωτικό επίπεδο, το γένος ή το επάγγελμα, οι δίγλωσσοι συμμετέχοντες σε μία έρευνα εμφάνισαν τα πρώτα τους συμπτώματα κατά μέσο όρο 4,5 χρόνια αργότερα σε σχέση με τους μονόγλωσσους συμμετέχοντες. Ερευνητικά δεδομένα από την Αμερικανική Ακαδημία Νευρολογίας εμφανίζουν αύξηση των νευρωνικών συνδέσεων στον εγκέφαλο για όσους μιλούν και δεύτερη γλώσσα, γεγονός το οποίο επιτρέπει στον εγκέφαλο να επεξεργάζεται τις πληροφορίες μέσα από περισσότερα διαφορετικά κανάλια. Τέλος, έχει αρχίσει να αποδεικνύεται ευρύτερα ότι η εκμάθηση πολλών γλωσσών οδηγεί στην ανάπτυξη των περιοχών του εγκεφάλου που σχετίζονται με τις εκτελεστικές λειτουργίες και την προσοχή, ανεξαρτήτως της ηλικίας του μαθητή.

 

6. Γίνεστε πιο δημιουργικοί και αποκτάτε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση! Οι ερευνητές καταλήγουν ότι οι πολύγλωσσοι άνθρωποι είναι πιο δημιουργικοί σε σχέση με όσους μιλούν μία μόνο γλώσσα. Η εκμάθηση μιας νέας γλώσσας δεν επηρεάζει μόνο την ικανότητα για λογική σκέψη και επίλυση προβλημάτων, αλλά επιτρέπει στους ανθρώπους να πειραματιστούν με νέες λέξεις και εκφράσεις. Το γνωστό “paraphrasing” που τόσο ταλαιπωρεί τους μαθητές είναι ένα σύντομο τεστ δημιουργικότητας, καθώς απαιτεί από τον ομιλητή να βρει εναλλακτικούς τρόπους για να εκφράσει τα όσα έχει να πει. Να βρει δηλαδή πολλαπλές λύσεις για ένα και μόνο πρόβλημα. Ταυτόχρονα, η κατάκτηση της γλώσσας, η δυνατότητα επικοινωνίας σε αυτήν, η εύρεση της σωστής λέξης και συντακτικής δομής, ακόμη και η απόκτηση ενός πτυχίου ανεβάζουν την αυτοεκτίμηση του κάθε μαθητή. Ναι, δεν θα διαφωνήσουμε στο γεγονός  ότι χρειάζεται προσπάθεια αλλά σκεφθείτε πόσο ωραία θα νιώσετε όταν σας ρωτήσουν:  “Parlez – vous français?” και η απάντηση που θα δώσετε θα είναι “Oui“! 

 

7. Η γνώση μίας ξένης γλώσσας κάνει 1000 φορές πιο εύκολη την εκμάθηση μιας δεύτερης γλώσσας!  Καθώς ξεκινάτε να μάθετε μια δεύτερη γλώσσα θα διαπιστώσετε ότι οι τεχνικές που χρησιμοποιούσατε για να μάθετε την πρώτη σας γλώσσα εξακολουθούν να ισχύουν! Κατά την διάρκεια της μαθησιακής διαδικασίας ο εγκέφαλός σας εκπαιδεύεται στο να αναλύει και να αποκτά διαφορετικές γλωσσικές δομές. Δεν έχει να κάνει με το ποιές γλώσσες επιλέγετε, ούτε με τις ομοιότητες και τις διαφορές που μπορεί να έχουν μεταξύ τους, αλλά με τις γνωστικές δεξιότητες που καλείστε να χρησιμοποιήσετε κάθε φορά που μαθαίνετε μία νέα γλώσσα. Όσο περισσότερες οι γλώσσες, τόσο πιο αυξημένη η ικανότητα “μεταγλωσσικής ενημερότητας”, η ικανότητα δηλαδή να αναγνωρίζουμε τη γλώσσα ως ένα σύστημα το οποίο μπορεί να το διαχειριστεί και να το εξερευνήσει κανείς… Για σκεφτείτε, ανεξαρτήτως της γλώσσας, χρειάζεται πρώτα να μάθετε γραμματική και σύνταξη για να μπορέσετε να αποκτήσετε την βασική δομή της πρότασης…. Και μετά βασικό  λεξιλόγιο.. που θα οδηγήσει αρχικά σε κατανόηση και μετά σε παραγωγή μικρών προτάσεων … κ.ο.κ

 

  Μετά από όλα τα παραπάνω, μόνο μία ερώτηση μου έρχεται στο μυαλό…

   Πότε ξεκινάμε?

 

 

Please follow and like us: