Τα πιο Παράξενα Έθιμα για Καλή Χρονιά ανά τον Κόσμο


happy new year

 

 

Όλοι μας έχουμε τελετουργικά που κάνουμε λίγο πριν ή λίγο μετά την αλλαγή του χρόνου, πολλά από τα οποία συχνά φαντάζουν και κάπως παράξενα. Πάμε λοιπόν να δούμε τα πιο παράξενα έθιμα για καλή χρονιά ανά τον κόσμο. 

Κολομβία: Ένας από τους πιο αγαπημένους τρόπους των Κολομβιανών να εξασφαλίσουν καλή τύχη με την νέα χρονιά είναι να τριγυρίζουν με μια άδεια βαλίτσα γύρω γύρω στο τετράγωνο. Η παράδοση αυτή κρύβει μια ευχή για περισσότερα ταξίδια μέσα στην νέα χρονιά τα οποία κατά συνέπεια θα περιλαμβάνουν και περισσότερο πακετάρισμα! 

Δανία: Στην Δανία την στιγμή της αλλαγής του χρόνου οι άνθρωποι πηδούν όλοι μαζί από καρέκλες. Το έθιμο αυτό συμβολίζει το να αφεθεί κανείς στις νέες εμπειρίες που έρχονται και να αφήσει πίσω του όλα τα άσχημα πράγματα.

Βέλγιο: Στο Βέλγιο, σε αγροτικές περιοχές, οι κτηνοτρόφοι ξυπνούν νωρίς την ημέρα της Πρωτοχρονιάς και  πηγαίνουν γρήγορα στους στάβλους τους να ευχηθούν στις αγελάδες (και τα υπόλοιπα ζώα της φάρμας) καλή χρονιά. Παρόλο που δεν είναι γνωστές οι ρίζες της συγκεκριμένης παράδοσης, το ίδιο έθιμο εμφανίζεται και στις αγροτικές περιοχές της Ρουμανίας. 

Φινλανδία: Οι άνθρωποι στην Φινλανδία παραδοσιακά διαβάζουν το μέλλον για τον εαυτό τους. Μέσα από ένα σύνθετο τελετουργικό λιώνουν πέταλα αλόγων, ρίχνουν το λιωμένο μέταλλο στο νερό και ανάλογα με τα σχήματα  και τις σκιές που θα δημιουργηθούν προβλέπουν το πόσο καλή ή κακή θα είναι η επόμενη χρονιά. Ένα σπασμένο κομματάκι είναι οιωνός κακής χρονιάς. 

Ιαπωνία: Το “Joya no Kane” είναι ένα Βουδιστικό τελετουργικό το οποίο πραγματοποιείται τα μεσάνυχτα. Περιλαμβάνει το χτυπήσει κανείς ένα κουδούνι 108 φορές. Οι Βουδιστές πιστεύουν ότι η ψυχή μας είναι παγιδευμένη από 108 επιθυμίες οι οποίες μας οδηγούν στον πόνο. Οι χτύποι συμβολίζουν την κάθαρση από όλα  τα πάθη της προηγούμενης χρονιάς. 

Χιλή: Σε μια μικρή πόλη της Χιλής, την Tulca, είναι παράδοση να περνάει κανείς το τελευταίο βράδυ της χρονιάς σε ένα.. νεκροταφείο! Οι ντόπιοι πιστεύουν ότι οι ψυχές των φίλων και της οικογενείας επιστρέφουν την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς κι έτσι κατασκηνώνουν, ανάβουν φωτιές, φέρνουν μαζί τους φαγητό και ποτό και στολίζουν τους τάφους για να περάσουν λίγο χρόνο με τα … οικεία τους φαντάσματα.

 

Εσείς έχετε κάποια παράξενη παράδοση που σας εξασφαλίζει τύχη για την ερχόμενη χρονιά?

 

Please follow and like us: